Projekti

URBAN JAM 023 – HIP HOP, A NE DOP!

   

Foto: Marko Dimić

Urban Jam 023 – Hip hop, a ne dop! je prvi projekt udruge nastao prije jedanaest godina koji se svake godine održava u Zadru. Na međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, 26. lipnja se održava urbana plesna manifestacija na lokaciji u centru grada u suradnji sa udrugom Porat, kako bi ukazali na vrijednosti urbane kulture i bavljenje umjetnosti, sportom i plesom kao prevencija borbe protiv ovisnosti. Drugi dio programa je plesno natjecanje na kojem su na raznim lokacijama kroz godine sudjelovali mnoštvo plesača urbane plesne scene Republike Hrvatske kao i lokalna djeca i mladi, te gosti iz inozemstva. Iz godine u godinu u program bili su uključeni DJ-evi, plesni klubovi iz cijele zemlje, grafiteri iz različitih gradova, glazbenici iz šire regije te glazbena imena poput Ede Maajke (u koprodukciji sa Zadrom Snova) i Dječaci iz Splita.

2008. godine Urban Jam 023 bio je prvi urbani projekt u Zadru. Nastao je iz potrebe za stvaranje platforme za izražavanje mladih izvođača urbanog izričaja te povezivanje sa scenom u ostatku zemlje u svrhu razvoja urbane kulture u Gradu Zadru. Cilj je prvenstveno da okupimo mlade Grada Zadra  te ih usmjerimo prema pravim životnim vrijednostima kao što su sport, glazba, ples, druženje i umjetnost te da ih time mobiliziramo  u preventivnoj oblasti borbe protiv zlouporabe droga. Daljnji ciljevi su unapređenje urbane kulture u gradu Zadru kao i podizanje  razine kulture mladih.

Pokrovitelji projekta su Grad Zadar i Zadarska županija.

 

RADIONICE URBANIH PLESOVA

  Foto: Iva Perinčić

Od 2010. godine udruga organizira radionice urbanog plesnog izričaja u Zadru, iz čega je 2014. nastao projekt Radionice urbanih plesova. Kroz godine organizirali smo preko trideset radionica sa plesnim pedagozima i trenerima iz Zagreba, Splita, Osijeka, Maribora, Mostara, Varšave, Stuttgarta, Hamburga i Berlina. Mladi plesači iz Zadra kao i šira javnost okušali su se u plesnim stilovima hip hop, b-boying, locking, poppin, dancehall, freestyle, crump, afrobeats, house ali i u radionicama integrativnog procesa, yoge i suvremenog plesa.

Ciljevi su razvoj znanja i vještina na području urbanih plesnih umjetnosti, razvoj i promocija urbane kulture u Gradu Zadra i umrežavanje dionika urbane plesne kulture u Republici Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Grad Zadar i Zadarska županija.

PINOKIO

 Foto: Srđan Babić

Pinokio je urbana plesna predstava, nastala kroz suradnju sa udrugama School of Street Styles i Art Spin iz Zagreba. Priča poznatog lutka uprizorena je u ruhu hip hop kulture, koja prikazuje bezvremenske izazove odrastanja, prebačene u suvremeno doba.
U vrlo zanimljivoj i dinamičnoj predstavi mladi plesači iz Zadra i Zagreba izražavaju se različitim plesnim stilovima – hip hop, locking, b-boying, house, suvremeni ples a i scenski pokret.
Cilj projekta je stvaranje kvalitetne plesne produkcije kroz suradnju mladih amatera i plesnih profesionalaca, razvoj urbane plesne scene u Republici Hrvatskoj i njegova promocija kao umjetnička plesna forma, te njegovanje kulture kazališta među djecom i mladima kroz njima atraktivni program. Vremena se mijenjaju, a s njom obićaji, odjeća i ukusi. No poruka Plave Vile ostaje vrijedna za sve generacije: “ako želiš biti prava osoba, moraš biti iskren, hrabar i nesebičan!”


Autor: Lucija Mikas
Režija: Marija Šćekić, Umjetnička organizacija Histeria Nova
Koreografija: Ante Glušćević, Suzana Čečura, Elvis Hodžić, Lucija Mikas
Glazba: Ranko Šajfar
Design svijetla: Saša Bogojević
Kostimografija: Natali Radelić

Premijera: 02. veljače 2016., Kazalište Lutaka Zadar
Pokrovitelji projekta: Grad Zadar, Zadarska županija

RAP – Real Active Participation

2013. godine Udruga In Flux bio je partner u međunarodnom projektu RAP – Real Active Participation uz nositelja Narodno sveučilište Dubrava iz Zagreba i daljnje partnere Sori Toro Onlus i Pro Loco iz  talijanskih gradića Tagliacozzo i Scurcola Marsicana, te mađarskih udruga Varfolk Alapitvani iz Veszprema i udruge BIRS iz Totvazsony.

Cilj ovog projekta bio je povezati mlade i donositelje odluka na međunarodnoj razini i zajedničkim aktivnostima omogućiti učenje iz primjera dobre prakse o mogućnostima razvoja politike za mlade. Kroz medij urbane kulture i kreativno izražavanje mladih, lokalnim zajednicama se ukazivalo na probleme i potrebe mladih u društvu danas, a same mlade se educiralo o demokratizaciji društva i o njihovoj ulozi u tom procesu. U projekt je aktivno bilo uključeno oko 40 mladih iz Hrvatske, Mađarske i Italije, a među njima članovi Udruge u Pokretu In Flux. Projekt je bio financiran od strane Europske Unije kroz program Mladi na djelu te je dobio je nagradu za najbolju vidljivost projekta od Europske komisije.

 

RAP Video Spot Hrvatska

RAP Video Spot Hungary

RAP Video Spot Italia